Сьогодні усе для тебе — Озера, гаї, степи. І жити спішити треба, Кохати спішити треба — Гляди ж не проспи!Василь Симоненко
Последний раз редактировалось: ЗоЛоТаЯ (7/7/2013, 08:49), всего редактировалось 3 раз(а)
Автор
Дата регистрации : 2011-09-25 Откуда : Киев
Тема: Re: День рождения поэта 24/12/2013, 13:49
24 декабря.
Родился Спиридон Черкасенко.
Черкасенко - автор слов знаменитых песен ТИХО НАД РІЧКОЮ (музыка П. Батюка) и ЧОГО ТИ ДУБЕ? (композитор К. Стеценко). Первую песню исполняет гурт Країна У.
Песню ЧОГО ТИ ДУБЕ? поёт Анатолій Мокренко.
_________________ Жінка має мету і уникає шляху до неї. Чоловік прагне шляху і біжить своєї мети.
Фiн Глозбi музыкальный эксперт форума
Тема: Re: День рождения поэта 25/12/2013, 09:11
25 декабря.
Родился Леонід Федорук. Ігор Якубовський со своей мелодией исполняет песню УЧОРА ВІДЛЕТІЛИ ЛАСТІВКИ на слова Федорука.
_________________ Жінка має мету і уникає шляху до неї. Чоловік прагне шляху і біжить своєї мети.
Тема: Re: День рождения поэта 26/12/2013, 10:27
26 декабря.
Родился Євген Плужник.
* * * Плакала вона… натомлену спину День ховав за дахами дач. А я з усіх фраз памятаю єдину: - Годі, не плач.
Годі, не плач? Як це дико, їй-богу! Ой як мертве усе в словах! Взяти б серце своє – й об підлогу! - Ах!
Скрикнула б раптом. В одну хвилину Бачила б версти моїх шляхів… Горбив день натомлену спину Над горбами дахів.
Lilena кофеман
Дата рождения : 1972-10-12 Дата регистрации : 2013-05-15 Возраст : 48 Откуда : Самара
Тема: Re: День рождения поэта 26/12/2013, 16:17
26 декабря
Семен Надсон
Друг мой, брат мой, усталый, страдающий брат, Кто б ты ни был, не падай душой. Пусть неправда и зло полновластно царят Над омытой слезами землёй, Пусть разбит и поруган святой идеал И струится невинная кровь, - Верь: настанет пора - и погибнет Ваал, И вернётся на землю любовь!
Не в терновом венце, не под гнётом цепей, Не с крестом на согбенных плечах, - В мир придёт она в силе и славе своей, С ярким светочем счастья в руках. И не будет на свете ни слёз, ни вражды, Ни бескрестных могил, ни рабов, Ни нужды, беспросветной, мертвящей нужды, Ни меча, ни позорных столбов!
О мой друг! Не мечта этот светлый приход, Не пустая надежда одна: Оглянись, - зло вокруг чересчур уж гнетёт, Ночь вокруг чересчур уж темна! Мир устанет от мук, захлебнётся в крови, Утомится безумной борьбой - И поднимет к любви, к беззаветной любви, Очи, полные скорбной мольбой!..
Дата регистрации : 2011-06-06 Откуда : Горы Карпаты
Тема: Re: День рождения поэта 26/12/2013, 19:52
Леночка, Я только хотеда о Надсоне сказать! Люблю его еще с запрещенных времен (были такие в 60-х) Мне нравится и его лирика:
В тени задумчивого сада, Где по обрыву, над рекой, Ползет зеленая ограда Кустов акации густой, Где так жасмин благоухает, Где ива плачет над водой,— В прозрачных сумерках мелькает Твой образ стройный и живой.
Кто ты, шалунья,— я не знаю, Но милым песням на реке Я часто издали внимаю В моем убогом челноке. Они звенят, звенят и льются То с детской верой, то с тоской, И звонким эхом раздаются За неподвижною рекой.
Но чуть меня ты замечаешь В густых прибрежных камышах, Ты вдруг лукаво замолкаешь И робко прячешься в кустах; И я, в глуши сосед случайный И твой случайный враг и друг, Люблю следить с отрадой тайной Твой полный грации испуг.
Не долог он: пройдет мгновенье — И вновь из зелени густой Твое серебряное пенье Летит и тонет за рекой. Мелькнет кудрявая головка, Блеснет лукавый, гордый взор — И всё поет, поет плутовка, И песням вторит синий бор.
Стемнело... Зарево заката Слилось с лазурью голубой, Туманной дымкой даль объята, Поднялся месяц над рекой; Кустов немые очертанья Стоят как будто в серебре,— Прощай, — до нового свиданья И новых песен на заре!.. 22 июня 1879
Тема: Re: День рождения поэта 27/12/2013, 09:25
27 декабря.
Дмитро Онкович.
БІЛА КОНЮШИНА Невибаглива, Стежила, В лузі з травами дружила. Не отак, Як та - рожева: Їй подай рожеве поле, Хоч на нім Ніхто й ніколи І корови не пасе, - Боронь боже по росі, У селі це знають всі. З того поля і бджола Краплі меду не взяла. А до того ж Там ще й сторож... Конюшино, Квітка біла, Як же ти отак зуміла, Що ніхто тебе не сіяв І під тебе не орав: Самосівом жить осіла Серед інших різних трав. І живеш, як на долоні. На розлогій оболоні Корови пасуться, Коні. Топчуть ратиці, копита. Тут і гуси, Тут і діти, Та ще вітер всього літа Не дає спокійно жить. Ти ж В одвіт лиш Тільки квітнеш, Наче хтось заворожив... Конюшино моя сива, Звідки в тебе диво-сила? А. вона мені на те Ще сліпучіше цвіте. Пасовисько аж біліло. Дощ із хмар, І тільки з білих... Дощ ті хмари сполоскав - І у трави Рясно впали Крупні краплі молока... Їх зберуть віночком діти Для улюбленця теляти - І дивуйся, білий світе, Пасовиська білим святом!.. І бджола собі клопоче, Мов примірять квітку хоче... А мо', хоче побіліть... Що пірне- По груди влізе. Придивлялась в краплю-лінзу, Мов не мед вона шукала, А шукала сіль землі. І здалося мені нині: Я стою в тій конюшині Над рікою, У долині, Аж запахло... Квітко біла! Совість чиста!.. Ти не в спогаді, Не в згадці - У єстві усім. Конюшино, Ти - між пальців: Так, ніби ось тільки-тільки Пробіг босим по росі...
Тема: Re: День рождения поэта 28/12/2013, 11:45
28 декабря.
Родился Іван Андрусяк.
ТРОЯНДА ДЛЯ ДИКТАТОРА я не доріс до розмови про плаху сервус озерам які прогоріли пане диктаторе осінь це бахур що відгризає душу від тіла
каплю диктує – плодяться зливи крону диктує – корінь зів`ється курва, народ наш безмежно щасливий в парнокопитному ворку провидця
може в якомусь темнім провансі кулю зліпити можуть по троє ми ж пережили струси і транси всі ми паскуди всі ми герої
нести на плечах маски козачі можна хіба що крізь заборону пане диктаторе осінь не плаче в пазусі осінь має корону
лузає сім`я плодить бацили ходить по колу лається ямбом я не приніс тобі славу і силу тільки маленьку жовту троянду
хай тобі стане важче від неї гордих жінок у холоднім палаці вчити закону вчити ідеї вчити важкої любовної праці
а коли ляже холод на груди серед законів як серед глини знайдуться коні знайдуться люди та чи зліпити їх вистачить слини
Домоправительница хранительница очага
Дата регистрации : 2011-06-12 Откуда : с Родины
Тема: Re: День рождения поэта 28/12/2013, 13:38
Фiн Глозбi пишет:
28 декабря.
Родился Іван Андрусяк.
ТРОЯНДА ДЛЯ ДИКТАТОРА
...а коли ляже холод на груди серед законів як серед глини знайдуться коні знайдуться люди та чи зліпити їх вистачить слини
В оригинале стихи имеют название "Троянда для Пiночета". Но как же хорошо перекликаются латиноамериканские сюжеты с нашими, украинскими..... Как вы думаете, Фiн Глозбi?
_________________ .Борімося - поборемо! Нам Бог помагає!За нас правда, за нас слава і воля святая!
В оригинале стихи имеют название "Троянда для Пiночета". Но как же хорошо перекликаются латиноамериканские сюжеты с нашими, украинскими..... Как вы думаете, Фiн Глозбi?
Думаю, что автор обращался именно к нашему диктатору. А какую кому кличку давать - так это уже Андрусяку решать.
Тема: Re: День рождения поэта 29/12/2013, 11:17
29 декабря.
В семье Андрія Малишко родилась девочка, которую назвали Валей. Валентина Малишко.
ЛАМПА АЛАДИНА Ти усе чекаєш дива? Скінчились дива давно: Просто в лампі Аладина Вийшло масло, видно дно.
Точиться вечеря тайна, В залі світло аж ряхтить. За столом розмова тане І народжується вмить.
Боже правий, що за люди — Погляди гостріш за ніж.… Був раніш один Іуда, Решта — чесних всіх чесніш.
А тепер, як не старайся, Все одно і сміх, і гріх. Знайдеш чесних одинадцять Між апостолів своїх?
Ще вечеря тайна сяє — Вина, м’ясо на столах. Чи закон який приймають, Чи гендлюють при свічах?
Кожен рот запікся шрамом, Надто голосно, не те… Правда — це як перед храмом, Ви ж занадто кричите.
Ти усе чекаєш дива? Скінчились дива давно: Просто в лампі Аладина Вийшло масло, видно дно…
На стихи Валентини КОХАННЯ МОЄ біла написана песня, которую я предлагаю послушать в исполнении Діани Петриненко.
Тема: Re: День рождения поэта 30/12/2013, 00:51
30 декабря.
Родился Даниил Хармс, человек-праздник. Я представлю несколько его произведений. Может быть, кто-то находил в сети что-то интересное. Выкладывайте! Для меня его проза звучит, как поэзия.
ГОЛУБАЯ ТЕТРАДЬ №10 Жил один рыжий человек, у которого не было глаз и ушей. У него не было и волос, так что рыжим его называли условно. Говорить он не мог, так как у него не было рта. Носа тоже у него не было. У него не было даже рук и ног. И живота у него не было, и спины у него не было, и хребта у него не было, и никаких внутренностей у него не было. Ничего не было! Так что не понятно, о ком идет речь. Уж лучше мы о нем не будем больше говорить.
НЕСЧАСТНАЯ КОШКА
Интересная интерпретация Шифрина стихотворения ПОСТОЯНСТВО ВЕСЕЛЬЯ И ГРЯЗИ.
Тема: Re: День рождения поэта 30/12/2013, 00:53
30 декабря.
Святослав Городянський.
ЗНАК ГРИФА В цей лютий час, що крицею гримить, У дні брехні, і мсти, і зла, й безправ’я, Коли ще їх на постаменти ставлять, Коли від бунту серце бурунить, –
В цей гнівен час, у цю злосердну мить Мої уста нещадність бою славлять І грифа знак – не голуба – обрав я, Щоб оздобляв мій гордовитий щит.
На львинім тілі голова орлина, – Так повстає иазустріч хуртовинам Той птахолев – орденоносний знак.
Ударом крил і криком войовничим Стрічає він, не знаючи, що ляк І сик злоби, й криваві огневиці.
Тема: Re: День рождения поэта 31/12/2013, 11:56
31 декабря.
Родился автор текстов и фронтмен группы Бумбокс Андрій Хливнюк. И в трех песнях - вся история ...
ВОНА НОСИЛА КВІТИ В ВОЛОССІ
НАОДИНЦІ
... и HAPPY END, но уже с другими героями ...
Lilena кофеман
Дата рождения : 1972-10-12 Дата регистрации : 2013-05-15 Возраст : 48 Откуда : Самара
С Новым Годом! Желаю осуществления самых "дерзких" желаний.
Тема: Re: День рождения поэта 1/1/2014, 22:18
1 января.
Галина Кирпа.
*** Я боюся, Щоб твої очі не стали волошками, Бо поле захоче цвісти ними.
Я боюся, Щоб твої руки не стали вербами, Бо підуть рости до лісового озера.
Я боюся, Щоб твої уста не стали льодом, Бо розтануть при сході сонця.
Тема: Re: День рождения поэта 2/1/2014, 12:38
2 января.
Родился поэт юмора Андрій Крижанівський.
ОТО НАЖЕНИХАВСЯ На прадідівській пічці Пригрілися старі... Надворі хуга свище, Гуде у димарі. І порожньо в світлиці, В дітей свої діла — Вивчають у столиці Міграцію з села. — А пам'ятаєш, — голос Старенька подала, — Як люта сніговиця Нам маєм розцвіла? Кахикав ти під тином, А я крізь гострий сніг Летіла до багаття Гарячих рук твоїх. — Було, було, старенька! — Заворушився дід. — А чом не повернутись В меди далеких літ? — У чоботи влізає, Прикрився кожухом... — Ти... теє... не барися, Як шкрябну під вікном. — У віхолу виходить, Що відьмою луна, Шкребе здубілим пальцем Жовтавий лик вікна. Вже насправжки кахика, Ногами дріботить... Не поспіша старенька Згадать солодку мить. Вже поперека ломить Підступний сніговій... — Ото наженихався! — Бурчить під ніс старий. Бурчить і повертає У теплий хатній рай, А на печі куняє Розчулена стара. — Чого ж ти не виходиш? — Дід мовив, сопучи. — А мати не пускають, — Почулось на печі.
Тема: Re: День рождения поэта 2/1/2014, 16:26
2 января.
Віра Вовк.
Я ПЛАЧУ, СЛЬОЗИ ЧЕРЕШНЕВІ Чому пішла я геть від тих Зелених яблунь, груш похилих ? Ще гагілковий спів не стих, Чічками грають небосхили ...
Пішла у світ — був рівний плай — За сонця заходом вишневим. О Черемоше, ти не лай, Я плачу, сльози черешневі ...
Lilena кофеман
Тема: Re: День рождения поэта 3/1/2014, 08:25
2 января
Вероника Долина
Он целует меня, обнимает. С полуслова меня понимает. Он в глаза мне глядит так тревожно, Что ответить ему невозможно.
Я от этого взгляда теряюсь, Я сбиваюсь и я повторяюсь, Если ж я замолчу понарошке - Он щекою прижмётся к ладошке.
Провожает меня и встречает. Излучает тепло, источает. Будто в чём-то дурном уличённый, Он стоит предо мною смущённый...
Только с ним становлюсь настоящей, Ничего от себя не таящей. Вдруг со всеми делами управлюсь, И сама себе даже понравлюсь!
Он положит мохнатую лапу И потушит настольную лампу, Приглашая меня на прогулку, И пойдём мы с ним по переулку...
Он целует меня, обнимает. С полуслова меня понимает. По ночам ему, видимо, снится, Что нам с ним удалось объясниться...
ВІЧНИЙ ПЛИН Ідуть літа, мініяються віки Громаддя хмар низьке Пливе над домом. І от уже здається — не хмарки, Старий димар летить у невідоме.
Стрімке життя не візьмеш на приков! Ще вчора серп, а нині — повен місяць. Безмежний рух — минають стрімголов Короткі дні. А ти хіба на місці?
Туди, туди, повз жар і холод гін! І часто так, бува, охопить відчай… …Усе вперед — за щастям навздогін! І все одно життя минає швидше.
Мерщій за ним… Зірниця в вишині До себе зве, освітлює півнеба, А човен твій завмер на бистрині, І береги пливуть кудись повз тебе.
Тема: Re: День рождения поэта 4/1/2014, 15:05
4 января.
Родился Любомир Михайлів.
* * * На пальці неба перстінь сонця Сіяє золотом гарячим, Смереки - вої-охоронці З-під снігу ледве світу бачать.
Край лісу втоптана дорога Спинилася. Когось чекає. Дорога чиста, як до Бога, Сліпуче встелена зірками.
Лише кросворди і загадки, І тіней сині таємниці, І нелидь-дуб, як з фронту батько, Прийшов і став біля криниці.
Тема: Re: День рождения поэта 4/1/2014, 15:08
4 января.
Родилась Інна Рижик-Нежуріна.
СОНЕТ XV Із вен твоїх, незвідане кохаю, Я вкотре виринаю проти течій. Спіткають скрізь недосконалі речі - Дичавість світу запиваю чаєм,
У натовпі шукаючи доречність… Воно колись-таки допомагає. Збирання недостиглого врожаю, Коли душа готується до втечі.
Тремтінням розгойдалася на дзвоні, Щоб з резонансу розпочати мандри. В зворотній бік прокручуються кадри,
І ностальгія плаче у вагоні… Минає день, що стане невмирущим. А я від того стала тільки дужча.
Тема: Re: День рождения поэта 5/1/2014, 11:14
5 января.
Родился Микола Сом, автор слов многих песен, звучавших с экранов телевизоров в 60 - 80-е годы прошлого столетия. Одна из этих песен - очень узнаваема (на фотографии - сам Микола Данилович):
СМІХ. Чого сміюся? А того сміюся, Що я ніде нікого не боюся. Сміюсь над горем, регочу над лихом І навіть плачу неповторним сміхом. Це я лякав турецького султана, Це я вночі залоскотав тирана, Я вибухав — і падали, мов тріски, Живих мерців пихаті обеліски. Є люди злі. В них зуби наче ґрати. Бажання їх — мене замурувати. Згинь, пропади, зійди з очей, нудота! Я — вічний сміх. Така моя робота.
В фильме Черноморочка (1959) звучит песня ТИ МОЯ ВЕСНА в исполнении Світлани Живанкової:
И ещё одна очень известная песня на слова Миколи Сома ВИШИВАНКА:
Тема: Re: День рождения поэта 6/1/2014, 03:08
6 января.
Родился поэт-песняр Микола Луків.
Песню на слова Луківа І ОСЬ ПРИЙШЛА ДО МЕНЕ СНОМ (танго) исполняет квартет Гетьман.
Тема: Re: День рождения поэта 6/1/2014, 03:13
6 января.
Родился Василь Стус.
* * * Господи, гніву пречистого благаю - не май за зле. Де не стоятиму - вистою. Спасибі за те, що мале людське життя, хоч надією довжу його в віки. Думою тугу розвіюю, щоб був я завжди такий, яким мене мати вродила і благословила в світи. І добре, що не зуміла мене од біди вберегти.
Песню на стихи Василя Стуса ЯК ДОБРЕ, ЩО СМЕРТІ НЕ БОЮСЬ Я исполняют Левко и Марк Тимощуки:
Последний раз редактировалось: Фiн Глозбi (6/1/2014, 03:20), всего редактировалось 1 раз(а)
Тема: Re: День рождения поэта 6/1/2014, 03:19
6 января.
Родился ещё один відающийся украинец Степан Руданський.
Песню на слова Руданського ПОВІЙ ВІТРЕ, НА ВКРАЇНУ исполняет гурт Ватрівчане:
Тема: Re: День рождения поэта 7/1/2014, 04:14
7 января.
Наталія Бельченко.
* * * Сорок – це морок… І. Римарук
Сорок – це клямка. Як не хоронись – Вулиця зайде до тебе колись, Чи то в намет, чи фортецю; Сутність з обох відчиняти боків Можна в річниці дозорів і жнив, Отже й тобі не минеться.
Клямка така є у мене в селі. Риби у небі та кроки в землі Там загусають поволі. Тільки б із мороку вчасно прийти, Щоб схаменулись коти і хати Зорями у видноколі.
Дихає місто в легені одній, В другій – село: задихнутись не смій. В сорок віршовані звіти – Наче переклад із втрачених мов, Тільки перелюб і недолюбов Ще залишилось вчинити
З тою двоїстою, що не приспав І на яку не шукатимеш прав. Тоне зоря, виринає… Щоби благенькі хати і коти В полі, якого ти перекоти, З вирію вийшли до раю.
Lilena кофеман
Тема: Re: День рождения поэта 7/1/2014, 10:01
7 января
Степан Щипачев
Рукою волосы поправлю, Иду, как прежде, молодой, Но девушки, которым нравлюсь, Меня давно зовут «седой». Да и друзья, что помоложе, Признаться, надоели мне: Иной руки пожать не может, Чтоб не сказать о седине. Ну что ж, мы были в жарком деле. Пройдут года - заговорят, Как мы под тридцать лет седели И не старели в шестьдесят.
Родился Василь Симоненко, поэт, строками стиха которого Золотая начала нашу тему. Пусть сам автор и прочитает весь этот стих:
Песню на стихи Василя ЛЕБЕДІ МАТЕРИНСТВА исполняет Рената Бабак (музыка П.Майбороди):
Ещё одна песня на стихи Симоненка ЛЮБОВ:
Завершим день рождения поэта его стихами:
* * * Люди — прекрасні. Земля — мов казка. Кращого сонця ніде нема. Загруз я по серце У землю в’язко. Вона мене цупко трима. І хочеться бути дужим, І хочеться так любить, Щоб навіть каміння байдуже Захотіло ожити І жить! Воскресайте, камінні душі, Розчиняйте серця і чоло, Щоб не сказали Про вас грядущі: — Їх на землі не було...
Тема: Re: День рождения поэта 9/1/2014, 02:59
9 января.
Родился автор слов знаменитой песни СТЕПОМ, СТЕПОМ Микола Негода. Музыку написал руководитель Черкасского народного хора Пашкевич. Редко удается на youtube найти качественную запись хора ім. Верьовки. В случае с этой песней, считаю, повезло:
Домоправительница хранительница очага
Дата регистрации : 2011-06-12 Откуда : с Родины
Тема: Re: День рождения поэта 9/1/2014, 18:04
Спасибо, Фін Глозбі, видеоролик действительно очень удачен. Песня за душу берет, а уж в исполнении Хора Веревки - это шедевр!
_________________ .Борімося - поборемо! Нам Бог помагає!За нас правда, за нас слава і воля святая!
Я П'Ю МОЛОКО Я п'ю молоко таке тепле й пахуче. І в грудях життя пломеніє, мов жар. Вже вечір - вівчар на небесную кручу Виводить і міcяць, і зорі з кошар.
Я п'ю молоко з волошкового цвіту. Я п'ю молоко із пісень жайворів. Я п'ю молоко будеївського літа. Я п'ю молоко з сінокосу морів.
Я п'ю молоко і од щастя співаю, І небо співає, й співає земля. Я п'ю молоко... День вже косу ховає, І вечір-вівчар з косарем розмовля.
Я ТЕБЕ НЕ ЗГАДУЮ Я тебе не згадую. Втіхою-відрадою Тепло серце радує Осінь золота. А сьогодні в полудень Грім всміхнувся молодо, Вуркотливим голубом Дощик прилітав.
Я його цілунками, Ніжності дарунками, Медвяними трунками Сповнена була. Щедрою, щасливою Дзвінко-дзюркотливою День умився зливою Й, наче мак, палав.
Знаю, не оманною – Небом осіянною – Я була коханою: Ти мене любив. Ми іще зустрінемось, Та не по-осінньому, Бо у небі синьому Грають голуби.
Осінь над Отрадою – Втіхою-відрадою. Я тебе не згадую, Серця не палю. Перлами коштовними В серці невгамовному Є чуття безмовними: Я тебе люблю!
Антошка эксперт в кофейных вопросах
Дата регистрации : 2011-06-06 Откуда : Горы Карпаты
Тема: Re: День рождения поэта 10/1/2014, 09:10
"...Воскресайте, камінні душі, Розчиняйте серця і чоло, Щоб не сказали Про вас грядущі: — Їх на землі не було..."